Populära länkar
Kategorier
FISKEMETODER
Fördelar med oss
- Inga avgifter
- Gratis frakt över 599:-
- Snabb leverans
- KUNDSERVICE med riktiga fiskare
- Öppet köp returrätt 30 dagar
- Betala säkert med avgiftsfri faktura, kort eller internetbank
- Tel 060 - 124 000, vardagar 9-12, 13-17
- Maila oss
Finessfiske efter abborre
Finessfisket efter abborren är inte bara kul utan även extremt effektivt, under alla årstider för såväl små som stora abborrar. Den här guiden kan bli startskottet till en ny och intressant fiskemetod.
Inledning
Finessfisket kännetecknas av lätt utrustning och lätta beten. Vissa specifika metoder är ämnade just för finessfiske medan andra metoder går att modifiera genom att gå ner i betesstorlek, krokstorlek och lindiameter. Oavsett metod handlar finessfiske om naturliga betespresentationer för att fånga så många abborrar som möjligt, alternativt lura större, klokare individer.
Den viktiga utrustningen
För att fiska effektivt med finessbeten underlättar rätt utrustning. Det går att använda spinnutrustning, men att kasta lätta beten ställer stora krav på multirullen, och det är svårt att lyckas utan att köpa de allra värsta prylarna. På en haspelrulle löper linan ut fritt utan att spolen snurrar och således kan du kasta finessbeten oavsett prisklass på rullen. Rullen bör ej vara allt för stor, 1000-2500 storlek är lagom. Spölängden på sju till åtta fot, gärna med toppaktion som ger fin känsla och låter dig kroka bra. Linan kan vara flätad, runt 0,10 millimeter eller tillverkad av fluorocarbon, en diameter på ca 0,18-0,20 millimeter är då bra. Vid användning av flätad lina ska alltid en tafs av fluorocarbon apteras mellan huvudlina och bete. Tafsen bör ligga någonstans mellan 0,20 och 0,30 millimeter beroende på vilken rigg som används och hur mycket gädda det finns där du fiskar.
Spinnrullar till abborrfiske
Haspelrullar till abborrfiske
Spön till finessfiske
Välj rätt rigg
Det finns en uppsjö av riggar att välja mellan till abborrfisket. Många av finessriggarna är ämnade för mer statiskt fiske där man presenterar betet på samma punkt under en längre tid, och det är också då kravet på en naturtrogen imitation är som störst. Många riggar går även att fiska snabbt, om abborren är aktiv. Vilken rigg och vilket bete du ska välja beror till stor del på just hur och vart du vill presentera det, samt hur aktiv fisken är. Vi tittar närmare på några av de hetaste finessriggarna just nu.
Dropshot – en välbeprövad finess-favorit
En av de mest välbeprövade finessriggarna är dropshot-riggen. Enkelt förklarat fästs en krok direkt på fluorocarbon-tafsen med en särskild knut som får kroken att stå rakt ut, nittio grader från linan. Under kroken fortsätter linan ned till ett sänke. Hur lång linan är mellan sänke och krok avgör hur högt över bottnen du vill presentera betet. Betet kan vara allt från en shadjigg till en riktig mask, men oftast använder man specifika dropshot-beten som liknar små vertikaljiggar – en avlång kropp med tvådelad stjärt. Kroken fäster man precis i nosen på betet, vilket ger betet fri rörelse i vattnet. Den stora fördelen med dropshot är att man kan presentera betet på en och samma plats hur länge som helst, perfekt för riktigt tröga abborrar. Det går även att veva hem betet sakta, rycka hem det med pauser eller driftfiska från båt med tacklet rakt under. För att locka fisken till hugg kan man rycka lätt i spötoppen. Att släppa efter så huvudlinan blir helt slak ger betet mer rörelse i vattnet. Det är här det lite mer påkostade spöet kommer in i bilden, då du behöver en styv men samtidigt känslig topp för att registrera försiktiga napp.
Allt du behöver till Dropshot-fisket
Imitera kräftor och insekter med Ned-riggen
Det nya heta på svenska marknaden, Ned-riggen, består av ett Ned-huvud och en Ned-worm. Huvudet ser ut som ett vanligt jigghuvud men är platt på ovansidan. Betet ser ut som en liten cigarr och är relativt orörligt. Längst bak i stjärten på betet har tillverkaren ofta sprutat in salt för bättre flytförmåga och med hjälp av den platta skallen står betet upp från bottnen vid varje spinnstopp, något som tycks attrahera de flesta rovfiskar. Ta hem betet med små ryck och spinnstopp. Längden på spinnstoppen kan varieras beroende på vattentemperatur och aktivitetsnivå hos fisken. Fiska långsamt när det är kallt och trögt, höj tempot vid varmare vattentemperaturer. Riggen är framför allt framgångsrik i vatten med kräftor och insektslarver.
Ned-skallar och andra finess-krokar hittar du här
Texas och Carolina
Gårdagens snackisar, men fortfarande lika effektiva. En Texas-rigg består av en offsetkrok i tafsänden och därefter en glaskula och en kulformad vikt. Som bete används allt från en vanlig shadjigg till en mask- eller kräftimitation. Kulan och vikten löper fritt på tafsen. När du lyfter betet från bottnen och gör ett spinnstopp sjunker tyngden ner snabbt och skapar ett mellanrum till betet. Betet svävar en stund i vattnet innan det når bottnen. En Carolina-rigg är byggd på samma sätt men med ett fast avstånd mellan bete samt kula och vikt. Avståndet kan vara allt från tio centimeter upp till en meter. Poängen är att betet alltid skall ha möjlighet att sväva fritt i vattnet innan det når bottnen utan att dras ner av vikten. Båda riggarna lämpar sig bra där det är gott om växtlighet på bottnen. Offset kroken har fördelen att den inte fastnar så lätt i besvärliga fiskemiljöer.
Färdig Texas-rigg
Färdig Carolina-rigg
Kinkiga abborrar? Testa Neko och Wacky!
Enligt många är Neko och Wacky de ultimata finessriggarna. Här snackar vi lätta beten och pilliga presentationer. Båda riggarna är snarlika, där Neko består av en lång, halvstyv maskimitation som krokas med en enkelkrok ungefär en tredjedel upp på kroppen, antingen rakt igenom eller med en gummiring som träs över betet. I ena änden av betet, närmast kroken, fäster man en liten tyngd. Kasta ut betet och låt det sjunka till bottnen, ryck hem det väldigt försiktigt och låt sjunka. För Wacky krokas i stället betet i mitten och ingen tyngd används. Den enda tyngden är från betets egen vikt vilket gör att riggen nästan blir helt svävande. En teknik som är extremt vind- och strömkänslig, men som kan fungera fantastiskt bra på kinkiga abborrar. Låt betet sjunka och ryck hem det försiktigt, precis som du gör med Neko-riggen. Skillnaden är att här använder du vanligtvis mycket längre spinnstopp.
Fiska bottennära med Jika- och Tokyo-riggar
Jika- och Tokyo-riggen påminner om dropshot men fiskas extremt bottennära. För Jika-riggen fäster du ett dropshot-sänke i en fjäderring. I samma fjäderring sätter du en offsetkrok på vilken du applicerar ett mjukbete, exempelvis en kräft- eller maskimitation. Fördelen är en nästan konstant bottenkontakt. En Tokyo-rigg ser i princip likadan ut fast den har en bit styv ståltråd mellan fjäderring och sänke. Riggarna används med fördel där det är mycket sten och en vanlig jiggskalle riskerar att kila fast.
Här hittar du mängder av jiggar i olika utföranden
Gå ned i storlek
De flesta metoder går att fiska med finessutrustning. Vanlig jiggfisketeknik kan i princip klassas som finessfiske så länge tyngden på betet är tillräckligt låg för att vara anpassad efter utrustningen. Detsamma gäller små hårdbeten. Finessfisket är hela tiden under utveckling. Här är det läge för dig att testa nya innovationer – kanske är det just du som ligger bakom morgondagens heta abborre-rigg?
Finessfiskarens ordlista
Finessfiske: Ett samlingsnamn för diverse olika metoder med låga betesvikter för abborrfiske, vilka har sitt ursprung i det amerikanska fisket efter bass.
Finessbeten: Fiskebeten som används vid finessfiske.
Multirulle: En rulle som fästs på ovansidan spöet med vinkelrät spole.
Spinnutrustning: Fiskeutrustning där man använder en multirulle.
Bete: Ett fiskedrag.
1000-storlek: Fiskerullars storlek anges ofta i tusental. Ju mindre tusental desto mindre rulle.
Toppaktion: Ett spö som är styvt ända ut i spötoppen. Ett snabbt spö.
Spöklingan: Fiskerullars storlek anges ofta i tusental. Ju mindre tusental desto mindre rulle.
Tafs: En stryktålig länk mellan betet och huvudlina som fungerar som ett skydd mot gäddans vassa tänder.
Fluorocarbon: Åldersbeständig och stark monolina.
Flätad lina: En lina som är spunnen av ett antal olika kevlartrådar.
Rigg: En rigg är en kombination av lina, beten och krokar och annat småplock.
Dropshotbete: En fisketeknik där du fäster en krok direkt på linan varpå du apterar betet. Under till sätter du fast ett justerbart sänke som bestämmer hur långt över botten du fiskar.
Vertikalbete. Ett bete som är ämnad för vertikalfiske. Betet får sin gång genom att sänkas upp och ner.
Shadjigg: En fiskliknande jigg med en liten stjärt som vickar vid inspinning.
Offsetkrok: En speciell krok vars utformning gör det enklare att fiska i besvärliga miljöer.
Spinnstopp: En paus vid hemtagning av bete. Betet faller till botten vilket ofta utlöser hugg.
Jiggfiske: Fiskemetoden där en jigg används.
Jiggskalle: Vikt och krok i ett – används oftast ihop med en kropp av gummi.
Jigg: Ordet har genom åren ändrat innebörd men idag är det ett bete med uppåtvänd krok som oftast fiskas över botten.