Populära länkar
Kategorier
FISKEMETODER
Fördelar med oss
- Inga avgifter
- Gratis frakt över 599:-
- Snabb leverans
- KUNDSERVICE med riktiga fiskare
- Öppet köp returrätt 30 dagar
- Betala säkert med avgiftsfri faktura, kort eller internetbank
- Tel 060 - 124 000, vardagar 9-12, 13-17
- Maila oss
Spinnfiske efter vårabborre
Chansen att få en riktig praktabborre är störst på våren. Fisket varierar beroende på om man söker fisk i djupa, kalla insjöar eller grunda vikar i Östersjön. Metoder och beten finns i mängder och för nya fiskare kan det kännas förvirrande, men i grunden är allt ganska enkelt. Vi tar en titt på vad du kan ha i åtanke vid modernt spinnfiske efter vårabborre.
Inledning
Abborren kan vara en nyckfull fisk även i de bästa förhållanden. Arten är värmeälskande precis som sin större kusin gösen, och associeras oftast med sommaren, men går givetvis att fånga året runt. Under våren är dock fisket efter abborren som klurigast. De har nu ätit upp sig och inväntar rätt vattentemperatur och ljustimmar, som signalerar lek som sker inne på grundområdena. Här lägger de sina romsträngar längs vass, gräs och nedfallna träd. För att fånga dem under den här tiden krävs kunskap om vart de håller till, då de ofta är mycket koncentrerade, och en stor portion tålamod eftersom huggperioderna är korta.
Ta hjälp av ekolodet?
På östkusten går abborren in och leker i grunda vikar, framför allt i åar som mynnar ut i havet. Från februari fram till april hittar man dem på grunt vatten i anslutning till lekplatser. Abborren brukar stå längs kanter eller i hålor och invänta leken. Östkusten är långgrund och ofta skiljer sig inte djupet mycket, det kan handla om djuphålor på två till tre meter där omkringliggande djup endast ligger på en till en och en halv meter. Ett sidoseende ekolod är ett välkommet hjälpmedel. I april och maj börjar leken och abborren har nu förflyttat sig in mot strandkanter eller längre in i åarna. Fisket kan ske på mindre än en meters djup där växtligheten är tät, vilket ställer ett högre krav på fiskaren. I åarna försöker fisken spara energi genom att ställa sig i djuphålor eller längs strömkanter. Att lära sig en å tar tid och sträckorna kan vara långa, här är ett ekolod från Deeper ett smidigt och effektivt sätt att hitta var djuphålorna finns. I insjöarna beter sig abborren lite annorlunda och fisket under våren kan vara mycket utmanande. Till skillnad från gösleken som bedrivs under en längre tid så går abborrleken fort. In, lek och sedan ut igen. I väntan på lek befinner de sig i närområdet, längs branter eller i hålor precis som på östkusten. Skillnaden är att branterna och hålorna här kan ligga på tio till tolv meter och ytan man söker av blir större och mer komplex. Ett ekolod är även här ett viktigt hjälpmedel, men stirra dig inte blind på ekolodet då abborren under tidig vår kan stå så hårt tryckt mot bottnen att de är svåra att se även med den bästa tekniken.
Dropshot, Ned Rig och klassiskt jiggfiske
Skillnaden mellan vår- och sommarfiske efter abborre är stor. Under de varma månaderna efter leken är abborren hungrig och söker föda aktivt. De äter under större delen av dagen och metoden handlar mycket om att fiska av stora vattenmassor effektivt. På våren står den istället stilla och har inget behov av att äta. Att trigga abborren till hugg handlar nu om tålamod, att presentera betet på rätt plats, under en längre tid och invänta dygnets få huggperioder. Under februari och mars när abborren dröjer kvar i hålor och på branter fungerar vanligt jiggfiske, dropshot eller Ned Rig utmärkt – men håll tempot lågt. Jiggfisket bedrivs genom att ta några sakta vevtag, låta jiggen falla till botten och sedan upprepa. Använd lätta jiggskallar för att öka falltiden så abborren får längre tid på sig att hugga. Dropshot har fördelen att presentera betet på en och samma plats under lång tid, en perfekt metod då abborren står väldigt koncentrerad i små djuphålor. Ned Rig är det nya heta – betet representerar en liten insekt eller kräftdjur på bottnen och tempot är långsammare än med traditionellt jiggfiske, dessutom fiskar betet även när det står upp på bottnen, till skillnad från en shadjigg. Med Ned Rig kan du pausa hemtagning så länge du vill men ändå fiska effektivt hela tiden.
Jiggar i alla möjliga färger och former
Finessfiske med inspiration från staterna
Under april och maj då abborren gått in längre mot växtligheten behöver man ibland byta metod för att över huvud taget kunna fiska. Om du vill fiska genom växtlighet behöver du använda en offsetkrok, gärna med Carolina- eller Texasrig. Offsetkroken ligger gömd inne i gummibetet och fastnar endast vid hugg. På offsetkroken apteras vanligtvis en shadjigg eller maskimitation. Fiska hem betet precis som vid jiggfisket fast med lite längre pauser. Vill du i stället fiska ovanför växterna så finns det metoder för det med – spinnfiske med jerkbaits eller flukes, en amerikansk metod som nyligen hittat hit. Jerkbaits ”jerkas”, eller rycks hem med spöet. Ryck, ryck, paus. Ryck, ryck, paus. I rycken går betet från sida till sida, och i pausen svävar det i vattnet, likt en skadad fisk. Supereffektivt vissa dagar. Ju kallare vatten desto längre pauser mellan rycken. Flukes är mjukbeten som fiskas på samma sätt som jerkbeten. Fördelen är att de går alldeles under vattenytan och kan användas där växterna når nästan ända upp.
Jiggar mellan sju och tio centimeter
Generellt används mindre beten under våren när det fortfarande är kallt i vattnet. Abborren kräver inte mycket mat och stora byten kan verka avskräckande. Jiggar runt sju till tio centimeter brukar vara lagom. Färgerna varierar mellan olika dagar, tid på dygnet och i vilket vatten man fiskar i. Ibland fungerar naturtrogna färger bra. Eftersom man fiskar långsammare har abborren längre tid på sig att inspektera betet. Färgerna och detaljer kan därför vara mer avgörande på våren än under sommaren. Testa runt, inga regler utan undantag.
En utrustning för alla metoder
Man kan göra abborrfisket väldigt enkelt eller mer komplicerat, billigt eller dyrt. Det går att fånga mycket och stor fisk med en prisvärd kombo. Ett sjufotspö med en kastvikt på fem till tjugofem gram löser galant fiskemetoder som jiggfiske, finessfiske och hårdbeten. Haspelrullens storlek bör ligga någonstans runt 1000–2500 och föredrar du en spinnrulle så är 100 en bra utgångsstorlek. En flätad lina med 0,12 millimeter i diameter är lagom för haspelfisket, tänk dock på att dra lite extra i knuten då dessa tunna linor glider lätt. Om du hellre vill använda en spinnutrustning kan du gå upp till 0,15 millimeter, vilket förenklar kasten.
Bra och anpassade utrustningar till abborrfisket hittar du här
Snabb aktion med känslig topp
För dig som vill ta abborrfisket till nya nivåer finns det utrustning som är anpassad till specifika tekniker. Exempelvis är det mycket enklare att fiska med jerkbaits om du har ett lite kortare spö, runt sex fot. Då slipper du slå spöet mot vattenytan när du jerkar hem betet. En spinnutrustning är snällare mot handleden vid detta fiske och är att föredra. Spöet i övrigt ska vara ganska styvt fast med känslig topp. För jiggfiske fungerar det bäst med allroundspöet som omnämndes här ovan. Ska du kasta lite lättare jiggar kan du gå ner några gram i kastvikten. Det viktiga är att spöet har en snabb aktion och känslig topp. Detta för att du hela tiden ska ha kontroll över jiggen och kunna sätta snabba mothugg vid minsta beröring. Vid fiske med dropshot eller Ned Rig använder man helst en finessuppsättning. Här lämpar sig haspel helt klart bäst. Ett spö mellan sex och sju fot med kastvikter runt två till femton gram är lagom. Extra snabb aktion är nästan ett måste för att få den perfekta kontakten till betet.
Vi hoppas att du haft nytta av denna guide och att du fått med dig ett och annat ess att plocka fram när det är dags att jaga abborren i vår. Om du har några frågor – tveka inte att kontakta vår eminenta kundtjänst på 060 - 666 333.
Ordlista för abborrfiskare
Huggperiod: En kortare period då fisken är extra aktiv och äter mycket.
Ekolod: En maskin som genom ultraljud tolkar världen under ytan.
Sidoseende ekolod: Sidoseende, detaljrik, fotografisk ekolodsvy.
Nedrig: En platt jiggskalle som ställer sig upp på botten. Fiskas långsamt med olika typer av gummibeten.
Jiggfiske: Fiske varpå man använder en jigg som bete.
Jerkbait: Ett bete som rycks hem av fiskaren för att skapa olika attraherande rörelsemönster.
Jigg: Ordet har genom åren ändrat innebörd men idag är det ett bete med uppåtvänd krok som oftast fiskas över botten.
Shadjigg: En fiskliknande jigg med en liten stjärt som vickar vid inspinning.
Dropshot: En fisketeknik där du fäster en krok direkt på linan varpå du apterar betet. Undertill sätter du fast ett justerbart sänke som bestämmer hur långt över botten du fiskar.
Offsetkrok: En speciell krok vars utformning gör det enklare att fiska i besvärliga miljöer.
Carolinarig: Ett konformat sänke ihop med en glaspärla avger ett klickande ljud som triggar fisken att ta jiggen som hänger bakom. Till den här riggen används ofta med en offset-krok.
Jerkbait: Ett bete som rycks hem av fiskaren för att skapa olika attraherande rörelsemönster.
Flukes: Ett mjukbete som jerkas hem strax under ytan.
Jerka: Att rycka hem ett bete. Fiskaren påverkar betets rörelsemönster.
Mjukbete: Samlingsnamn för beten som är tillverkade av gummi.
Kombo: En färdig fiskeutrustning innehållandes rulle, spö och lina.
Hårdbeten: Ett bete tillverkat i hårt material exempelvis: crankbaits, vobbler, jerkbeten, metallbeten.
Finessfiske: Ett samlingsnamn för diverse olika metoder för abborrfiske, vilka har sitt ursprung i det amerikanska fisket efter bass.
1000-storlek: Fiskerullars storlek anges ofta i tusental, hundratal eller tiotal. Ju mindre tal desto mindre rulle.
Haspelrulle: En rulle som hänger under spöet. Spolen roterar inte vid kast.
Multiplikatorrulle (multirulle): En rulle som fästs på ovansidan spöet med vinkelrät spole.
Spinnrulle: Samma som multirulle.
Aktion: Talar om hur styvt (snabbt) spöet är.
Kastvikt: Berättar vikten på betet som spöet hanterar.