Populära länkar
Kategorier
FISKEMETODER
Fördelar med oss
- Inga avgifter
- Gratis frakt över 599:-
- Snabb leverans
- KUNDSERVICE med riktiga fiskare
- Öppet köp returrätt 30 dagar
- Betala säkert med avgiftsfri faktura, kort eller internetbank
- Tel 060 - 124 000, vardagar 9-12, 13-17
- Maila oss
Isfiske med balansare
Det giftiga isfisket med balansare – utrustning och metod
Till skillnad från den vanliga, vertikala pirken ligger balanspirken horisontellt i vattnet och efterliknar en bytesfisk på ett mer naturtroget sätt. Med vertikaljiggens intåg har balanspirken fått horisontell konkurrens, men den är fortfarande ensam om den vaggande gången från sida till sida, den som lockar fram de största abborrarna. Så här går det till.
Utvecklingen av pimpelfisket sker långsammare än övriga metoder, kanske för att de gamla trotjänarna fungerar så pass bra. Mer avancerade ekolod och byte från enkla, små pimpelspön till kombinationer av spö och rulle är dock en tydlig trend. Betesutvecklingen apar som vanligt efter USA med lipless crankbaits och microspoons, men det finns fortfarande inget som trumfar bra balanspirkar om man är ute efter stor abborre. Balansare fungerar även ypperligt på både gädda och gös, och om man går ner i storlek kan man locka ädelfisk och stor sik till hugg.
Pimpelspön för alla tänkbara metoder och plånböcker
Balansen är avgörande
Som så många andra beten är balanspirken ett konststycke. Det är inte bara en horisontell, målad pinne av balsa eller epoxy, utan en perfekt balanserad betesfiskimitation som med hjälp av små fenor vaggar fram och tillbaka när den dyker. De allra bästa balanspirkarna är lätta vilket gör att de faller långsammare i vattnet. Den låga vikten sätter dock större krav på betestillverkaren då den perfekta balansen är svårare att hitta. I Finland är smide av balanspirkar en tradition och de finaste exemplaren betalar man långt över tusenlappen för. I sportfiskebutiken säljs balansare från välkända märken så som Rapala och Nils Master, dessa är lite tyngre men fungerar fint.
Beten för vinterfisket hittar du här
Utrustning för nybörjare till proffs
I princip går det att fiska en balansare med nästan vilket spö som helst, de ska ju bara ryckas upp och sedan dala ner. Som för de flesta andra metoder finns dock en mer eller mindre lämpad utrustning. Balanspirken är relativt tung och orsakar en del motstånd i vattnet när man tycker upp dem, därför är det svårt med för klena spön. Små pimpelspön för vanliga pirkar eller mormyrskor fungerar inte särskilt bra. Nyare spön där du fäster en vanlig haspel-, spinn- eller flugrulle använder samma klassning som spön till vanligt fiske. Alltså från light (L), medium light (ML), medium (M), medium heavy (MH) ända upp till heavy (H). Light används till mormyrskor och medium light används till micro spoon eller mycket små balansbirkar. För dig som vill använda normalstora balansare bör spöet vara klassat till medium eller medium heavy. Mediumspön fungerar även fint till vanliga pirkar och kan användas även till mormyrskor och microspoons, vilket gör det till ett bra ”allroundval”. Om rullen är spinn eller haspel har mindre betydelse, men spön till haspelrullar finns i ett mycket bredare sortiment. På dessa spön kan man även fästa flugfiskerullar eller speciellt framställda isfiskerullar som liknar dessa. Angående linans diameter bör den hålla för stor abborre och vara relativt styv då detta faktiskt kan förbättra den vaggande gången. Fluorocarbon är att föredra men det går även fint med nylon från 0,25 millimeter och uppåt. Glöm inte en fluorocarbontafs om det finns mycket gädda, 0,50 millimeter är lagom.
Pimpelspön för dig som vill testa på fisket med balansare
För dig som vill ta nivån ytterligare ett steg
För dig som verkligen vill anpassa sin utrustning efter balanspirkar så finns specialgjorda isfiskespön som är korta och mycket styva. Man drar upp balansaren genom att lyfta hela spöet och nappet känner du via pekfingret som du placerar på klingan. Rullen är en vanlig flugfiskerulle och linan är mellan 0,40 och 0,50 fluorocarbon för att den skall vara extra styv, vilket ger balansaren en giftig vaggande gång när den faller. Drillningen sker med händerna när fisken sitter. Denna utrustning är inte särskilt anpassad för något annat bete och är för dig som helt snöat in på balansare.
Trixen som leder till hugg
Att fiska balansaren rätt är enkelt. Hela poängen med betet är att det vaggar av och an när det dyker nedåt. Du drar därför upp betet snabbt och släpper det. Hur långt upp du drar det kan variera, men någonstans mellan 30 och 80 centimeter är en bra riktlinje. Testa att fiska betet direkt under vattenytan så du ser att det hinner vagga ordentligt. Här kommer vikten på betet in. Ett lätt, välbalanserat bete kan fiska bra även om det dras upp en kortare bit. Hur ofta du drar upp betet går också att variera. Allt från ett par sekunder mellan varje drag, till tio till tjugo sekunder. Om du har ekolod är det betydligt enklare att bestämma hur ofta du drar. Dragen skall locka fisk till balansaren. När de väl stiger är det klokt att avvakta så de inte skräms i väg. Om ingen fisk visar sig på skärmen kan du dra oftare för att på så sätt försöka locka in fisk. I pauserna kan du välja mellan att låta balansaren vara helt still eller darra lätt med spöet för att ge betet lite rörelse. Testa vad som fungerar för dagen.
Bra ekolod för vinterfisket finner du här
Fiska på rätt djup
Balanspirk riktar sig främst mot lite större abborre, aktiva jägare som föredrar små bytesfiskar. För att betet skall synas som bäst bör det inte fiskas allt för nära bottnen. En klassisk metod för den utan ekolod är att sänka betet till bottnen, dunka ett par gånger, veva upp en meter och börja fiska. Därefter vevar man upp ytterligare en meter då och då för att fiska av hela vattenkolumnen. Om du har använder ett ekolod kan du se var fisken jagar och bestämma fiskedjup utefter det.
Glöm inte spannen!
Ta alltid med en spann ut på isen vid fiske efter stor abborre som är tänkt att returneras. Det är inte ovanligt att huggperioderna är korta och att stim med abborre kommer in under en kort tid. Därför är det viktigt att fiska vidare så snart som möjligt efter att första fisken kommit upp. Genom att ha en spann fylld med vatten kan du lägga ner abborren där under tiden och den håller sig i bra skick fram till dess att huggperioden är över. Vissa fiskar kanske ska gå tillbaka och andra till stekpannan.
Borra säkert och snabbt, välj en av våra kvalitetsborrar.
Den viktiga isborren
En gedigen borr är ett måste. Billigare borrar är krångligare att borra med och kräver mer energi. Om du flyttar dig ofta och borrar många hål under en fiskedag är det väl värt att investera i en lite finare borr. En diameter på 150 millimeter är att rekommendera för att få upp de största abborrarna och även ha möjlighet att få upp en gädda eller gös och de behagar hugga. Utöver borren behöver du broddar på skorna om isen är snöfri, isdubbar för säkerhets skull och en isskopa för att ta bort is ur hålen. Andra bra hjälpmedel är flytoverall som både ger värme och säkerhet, en säkerhetslina om ni är flera ute på isen samt en isbill för att hela tiden kunna kontrollera isens tjocklek utan att behöva borra.
Checklistan för framgångsrika dagar på isen
Isdubbar
Räddningslina
Isborr
Pimpelskrylla
Isskopa
Maggot
Pimpelspö för vertikalpirk
Lyskrokar
Pimpelspö för mormyska
Mormyskor i olika storlekar och färger
Pimpelspö för balanspirk
Balanspirkar
Pimpelfiskarens ordlista
Balanspirk (balansare): Ett bete som imiterar en skadad fisk. Fiskas vertikalt, oftast om vintern.
Vertikalpirk: Ett koniskt bete, oftast i metall som fiskas vertikalt, oftast från isen.
Lyskrok: En liten trekrok med attraktor i form av färgglad ”limkula” eller garnbit
Isborr: Borrspiral för borrning genom is.
Pimpelskrylla (eller skrylla): En kombinerad stol och förvaringsutrymme för fiskeprylar och fångst.
Pimpelspö: Ett kort spö ämnat för pimpelfiske
Nylonlina: En lina tillverkad av nylon som består av endast en solid tråd.
Monolina: En lina som består av endast en solid tråd.
Maggot: Fluglarver. Ett bra agn för många arter.
Mormyrskan: En förtyngd krok för fiske på isen.
Nappindikator: Något som indikerar när det nappar.
Isskopa: En slev med hål i för borttagning av is från borrhålet.
Isdubbar: Säkerhetsutrustning för att kunna ta sig upp om man råkat gå genom isen.
Broddar: Anti-halkskydd som du fäster på skor och stövlar. Oftast taggar i metall.
Räddningslina: En lina som kastas ut till nödställd som gått igenom isen,
Flytoverall: En värmande overall sydd i flytmaterial för användning på vatten.
Risvase: Kvistar och träd som forslats ut på isen för att senare sjunka till botten för att hålla fisk.