Populära länkar
Kategorier
FISKEMETODER
Fördelar med oss
- Inga avgifter
- Gratis frakt över 599:-
- Snabb leverans
- KUNDSERVICE med riktiga fiskare
- Öppet köp returrätt 30 dagar
- Betala säkert med avgiftsfri faktura, kort eller internetbank
- Tel 060 - 124 000, vardagar 9-12, 13-17
- Maila oss
Makrillguide - För båt och land
Lär dig fiska makrill som ett proffs!
Makrillen är en av våra mest folkkära saltvattensarter. Arten går att fånga på alla tänkbara metoder från både land och båt och passar således både nybörjare och proffs. I den här guiden avslöjar vi allt du behöver veta för att bli en hejare på makrillfiske, häng med!
Makrillen anländer i maj
Makrillen är mycket vanlig från Öresund och norrut, längs hela Västkusten. Den förekommer både nära land och långt ut till havs och kan fiskas med en mängd olika metoder. Som art är makrillen en riktig fajter och det finns nog ingen fisk i svenska vatten som kan visa upp samma styrka i förhållande till storlek. Under vintern uppehåller sig makrillen på stora djup uppe vid Island, men någon gång i maj brukar de första rapporterna komma om att makrillen anlänt till våra kuster. De första makrillarna hittar man ofta nära land, långt in i Bohusläns fjordar. Har du turen att hitta dem kan du ha ett riktigt kul fiske, direkt från klippor, bryggor och pirar.
Spinnfiske med långa kast
För det tidiga makrillfisket vill du kunna kast långt. Utrustningen ska även vara bekväm för att hanteras under långa fiskepass med många kast. Haspel- och spinnspön på nio till elva fot med kastvikter upp till 40 gram är perfekt. Fiskar du med haspel bör diametern på spolen vara ganska stor, vilket ger längre kast. Multirullen ska ha rätt mängd lina och vara väl intrimmad. Flätlina ett självklart val. Skarva på en halvmeter lång 0,35-millimeters fluorocarbontafs på flätlinan och knyt på ett beteslås av hög kvalitet. Dragen ska vara långkastande vilket gör gjutna drag till ett bättre val, än sådana som är stansade ur plåt. Kustvobbler i inte allt för stora storlekar kan också vara ett bra val eftersom de är gjorda för att kasta långt, även i motvind. Drag i vikter på 20 till 30 gram är lagom. Ett gammalt och välbeprövat trick som ofta ökar fångstchanserna betydligt är att använda en upphängarfluga på tafsen. Flashflugor av samma typ som du finner på makrillhäcklor är perfekta. Vill du så kan du naturligtvis binda flugorna själv. Tänk bara på att använda krokar som både tål saltvatten och tuffa fajter. Spinnfiske är en metod som funkar hela säsongen även om du hittar makrillen på lite andra platser och djup längre fram på sommaren.
Här hittar du bra fiskeset för spinnfiske efter makrill
Här hittar du bra beten för spinnfiske efter makrill
Från handlina till sportfiske
Vid midsommartid är makrillen på plats på sommarställena. Det är ganska enkelt att lokalisera de mest välbeprövade fångstplatserna eftersom de oftast avslöjas av de kluster med båtar som jagar den populära sommarfisken. Här kan du fiska med en rad olika metoder. Traditionellt har man fiskat med handlina och ett enkelt tackel bestående av sänke och en eller ett par krokar. Nu är vi ju sportfiskare så att översätta den klassiska metoden till spöfiske med ett liknande tackel blir enkelt. Sänket bör väga 20 till 40 gram och krokar i storlek 1 är lagom. Knyt en krok som upphängare på en tafs över sänket och en krok i en tafs någon centimeter under sänket. Gör inte tafsarna för långa för det orsakar lätt trassel.
Här hittar du bra beståndsdelar för tackel till makrillfisket
Fiska från ankrad båt
För att fisket ska vara effektivt krävs det att man fiskar från ankrad båt. Som agn använder du småsill, eller stagg som man kallar det längs kusten. Staggen köper du i lokala matbutiker på bensinmackar eller i den välsorterade fiskdisken. Du kan även använda strimlor av sill eller strömming. Färsk sill är bäst och den frysta strömmingen får ses som en nödlösning. Bäst agnar man staggen genom att först trä kroken genom ögonhålorna och sedan precis bakom gälarna. Sillstrimlor agnas genom att man trär kroken fram och tillbaka ett par gånger genom ena änden av strimlan. Var inte för snabb med mothugget om du fiskar med lite längre sillstrimlor. Makrillen måste få chans att ta in hela betet i munnen.
Kastmete med glidande flöte
En annan metod som funkar fantastiskt bra från båten, bryggan eller kajen är kastmete med glidande flöte och stopper på linan. Precis som vid mete efter abborre, gädda och gös kan du meta makrillen med flöte. Det glidande flötet är perfekt och du bestämmer själv hur djupt du vill fiska med hjälp av en stoppknut eller en stopper på linan. Metoden är vansinnigt roligt och otroligt effektivt. Till detta fiske är faktiskt traditionell nylonlina bäst. Ett flöte som bär 15 till 30 gram är lagom. Om du inte har lust att knyta tackel själv så finns det färdiga tackel för Makrill som funkar perfekt. Agna med stagg. Kasta försiktigt, staggen är mjuk och lossnar enkelt.
Här har du allt som krävs för att knyta ett glidande flötestackel
Flugfiske med livfulla fiskyngel-imitationer
På vissa ställen, särskilt i Bohusläns fjordar, kommer makrillen så nära land att du når den med flugspöt. En klassisk havsöringsutrustning med ett spö på nio till tio fot i klass sex eller sju och en intermediatelina är perfekt. Livfulla imitationer av fiskyngel fiskar bra. Ta hem flugan med snabb distinkta ryck. I Öresund finns det chans till flugfiske efter riktigt stor makrill. Där tas den från båt och lockas upp till ytan genom att man hänger en löksäck med mosad sill över relingen, som skapar ett lockande doftstråk. Här funkar det bäst med en snabbt sjunkande fluglina.
Här hittar du bra och välbeprövade flugfiskeset för makrillfisket
Lokalisera makrillen
Makrillen finns från långt ut till havs och ända in i det innersta av fjordarna. Den föredrar oftast ett djup på åtta till tio meter. Men inga regler utan undantag, ibland kan den jaga i vikar och strömsatta sund med meterdjupt vatten. Längs kusten, från norr till söder, finns djupkajer, vågbrytare och pirar där folk samlas för att fiska makrill. Med ett enklare ekolod kan du söka efter sillstim som ritas upp som kompakta moln på ekolodsskärmen, makrillen är sällan långt borta om du hittar rätt. Fiska strax över eller under stimmet. Kommer du till ett nytt ställe är det bara att fråga lokalbefolkningen i småbåtshamnarna eller där du köper stagg, var makrillen är. Det råder inte samma hemlighetsmakeri om makrillplatserna som du kanske är van vid från annat fiske. Makrillfiske är en folksport där alla har en plats, unga som gamla, nybörjare som proffs. Och givetvis du med.
Ekolod för salta och söta vatten finner du här
Tips från makrill-coachen
1. Staggen blir lätt mjuk och sladdrig. Ta ur den ur förpackningen frusen och lägg den i en blandning av salt och socker och låt den tina. Rör om då och då. Saltet och sockret gör staggen seg och den sitter bättre på kroken.
2. Så fort du fångat en makrill ska den blodas av. Skär ett snitt över halsen och låt blodet rinna ur. På så vis kommer fisken smaka mycket bättre. Makrillen måste sedan förvaras i en kylväska för att inte bli dålig.
Makrillfiskarens ordlista
Haspelspö: Spö som används tillsammans med haspelrulle.
Spinnspö: Spö med så kallad trigger och lågt surrade spöringar avsett för att fiskas med multirulle.
Kastvikt: Berättar vikten på betet som spöet hanterar.
Spole: Spolen är den delen på fiskerullen som linan lindas upp på.
Multirulle: En rulle som fästs på ovansidan spöet med vinkelrät spole. Spolen roterar vid utkast. Rullen har oftast ett antal olika bromsar som kan ställas in före kast.
Fluorocarbon: Åldersbeständig och stark monolina.
Tafs: En stryktålig länk mellan betet och huvudlina som fungerar som ett skydd mot gäddans vassa tänder.
Kustvobbler: En spolformad vobbler, oftast med en krok avsedd för att kastas långt.
Beteslås: En liten hake som du snabbt fäster betet i utan att du behöver knyta.
Flätlina: En lina som är spunnen av ett antal olika kevlartrådar.
Nylonlina: En monolina som är tillverkad av nylon.
Upphängarfluga: En fluga som man fäster på huvudlinan framför ett drag eller över ett sänke.
Flashfluga: En fiskefluga som är bunden av ett plastmaterial som kallas flash eller flashabou.
Makrillhäckla: Likt strömmingshäcklan är makrillhäcklan ett tackel med cirka fem upphängarflugor.
Upphängare: En liten bit tafs som löper ut från tacklet eller huvudlinan.
Handlina: Lina som fiskas för hand, utan spö.
Sänke: En tyngd som används för att få ett tackel att falla mot botten.
Agn: Det man sätter på kroken för att locka fisken till hugg.
Stagg: Skarpsill som används som agn till bland annat makrill.
Mothugg: Ett bestämt ryck i spöet för att fästa krokarna i fiskens käft vid hugg.
Glidande flöte: Ett flöte som glider fritt på linan. Används ihop med stoppknut eller stopper.
Stopper: En liten gummikula som man fäster på linan för att få ett glidande flöte att fastna vid ett visst djup.
Stoppknut: I stället för en stopper kan du använda en stoppknut till ett glidande flöte.
Intermediatelina: En flugfiskelina som sjunker mycket långsamt, eller ”svävar” precis under ytan.
Fluglina: Den typen av lina du använder när du fiskar med flugspö.
Bloda av: Tömma en fisk på blod. Sker oftast genom ett snitt över strupen eller genom att man drar av några gälbågar.